tiistai 5. kesäkuuta 2012

Millainen on hyvä kodinvaihtoilmoitus?

Kun päättää liittyä kodinvaihtosivustoon, kannattaa miettiä tarkkaan, miten oman kotinsa sivullaan esittelee. Usein käy varmaan niin, että kovalla tohinalla yritetään saada jonkinlainen sivu aikaiseksi, jotta päästään tutkimaan vaihtokohteita ja sitten innostus lopahtaakin siihen. Omien vaihtomahdollisuuksien parantamiseksi kannattaa kuitenkin nähdä vähän enemmän vaivaa.

Kuvat

Kotia kannattaa kuvata ulkoa sellaisista kulmista, että pihaakin näkyy. Mielellään tietenkin sekä talvella että kesällä, jos aikoo vaihtaa eri vuodenaikoina. Talvi saattaa olla armollista aikaa, jos ei ole kovin innokas puutarhanhoitaja, mutta toisaalta kuva ei kyllä kerro paljoakaan siitä, mitä vaihtoperhe voisi sinun pihallasi heinäkuussa tehdä. Oleskelupaikkoja ja pihan varusteita kannattaa kuvata. Monet tuntuvat kuvaavan vain sitä, mikä on hienoa ja hyväkuntoista, mutta olen kyllä jossain määrin sitä mieltä, että rehellinen kannattaa olla. Kuvilla pystyy myös helposti kuvailemaan ympäristöä, jos kielitaito ei tunnu ihan kaikkeen riittävän. Kuvailin muutama päivä sitten kerrankin kukkivia alppiruusujani ja mietin, laittaisinko kuvan vaihtosivullemme. No en laittanut, sillä puskat kukkivat (joinain vuosina) viikon verran alkukesällä, 51 viikkoa vuodesta ne eivät kuki. Todennäköisyys, että vaihdon aikana pihallamme on kukkiva alppiruusu, on olematon.

Jollain amerikkalaisella sivustolla kehotettiin stailaamaan koti kuvien ottoa varten vähän samaan tyyliin kuin koteja stailataan myyntiä varten. No huh huh. Jos siivoat ja sisustat naapurista lainatuilla taide-esineillä viikon ja kannat pöydille selkä vääränä kukkapuskia marketista ennen kuvien ottamista ja sitten ennen vaihtoa ehkä siivoat viimeisetkin ränsistyneet viherkasvisi kompostiin ja taide-esineetkin ovat palanneet naapuriin, kuinka luotettava vaihtokumppani olet? Itse en myönnä asetelleeni tai lavastaneeni mitään, mutta työpaperipinoja kyllä siirtelin sitä mukaa ympäri keittiötä kun sitä eri kulmista kuvailin. Mutta ne paperit eivät siinä pöydillä kyllä ole silloinkaan, kun meille tulee vaihtoperhe.

Ota rehellisiä kuvia ja ota kuvia, jotka kertovat monipuolisesti kodistasi ja sen varustuksesta. Joskus talvella meille tuli kysely australialaiselta juuri liittyneeltä perheeltä. Sivulla ei ollut vielä kuvia ollenkaan ja vastasin, että olemme kyllä kiinnostuneita, mutta haluaisimme nähdä kuvia. Parin päivän sisällä olivat liittäneet sivulleen useita kuvia (todella suloisista) lapsistaan ja lähikuvan tietokoneesta. No sepä ei meitä paljon auttanut, kun ainakin kovasti olisimme toivoneet, että ne tenavat eivät kuuluisi vaihtoon.

Koti

Kodista kannattaa antaa perustiedot, kuvailla huoneita ja varustetasoa, sillä kaikkea ei välttämättä saa kuviin. Huoneiden ja sänkyjen määrä (ja ehkä kokokin) ovat olennaisimpia tietoja. Usein vaihtoon saattaa olla tulossa isokin perhe ja silloin pitäisi voida arvioida, kuinka monta ihmistä kodissasi mahtuu mukavasti nukkumaan. Varusteista tietenkin pesukoneet yms ovat hyödyllisiä tietoja, mutta monta perhettä saattaa kiinnostaa vaikka pleikkari tai espressokeitin, grillimestareita myös ulkogrillin ominaisuudet. Lelut, pelit ja kaikenlaiset viihdykkeet kannattaa mainita.

Myös turvallisuuteen liittyviä asioita kannattaa mainita. Meillä on kotona melko jyrkät rappuset sisällä, joten en kyllä lähettäisi kyselyä perheelle, jolla on 6kk-3v ikäisiä lapsia, koska en halua joutua tilanteeseen, jossa jonkun pikkuinen on kaatunut meidän rappusissa ja lyönyt päänsä ympäröivään kiviseinään.

Yhteydet

Minne teiltä pääsee julkisilla kulkuneuvoilla? Meiltä ei pääse minnekään ja sen myös kerron selkeästi. Onko kävelyetäisyydellä kauppoja, ravintoloita tai muita palveluja? Kuinka pitkä matka on uimarannalle/hiihtoladulle, elokuvateatteriin tai golfkentälle? Onko lähellä ostoskeskuksia tai museoita?

Ympäristö

Mitä kotikaupungissasi voi tehdä? Asutko maaseudulla vai kaupungissa? Yritä katsoa omaa elinympäristöäsi turistin ja/tai lomalaisen silmin. Monelle eurooppalaisellekin järvi on nähtävyys, samoin koivumetsä voi aiheuttaa ihastusta. Mieti olosuhteita ja tekemisiä sekä kesällä että talvella. Lähistön merkityt metsäpolut voivat olla elämys ulkomaalaisille vieraillesi. Se mikä meille on tavallista ja arkipäiväistä ei välttämättä ole sitä muulle maailmalle. Ympäristöstäkin kannattaa kiertää ottamassa kuvia, sillä netistä ei juurikaan löydy laillisesti kopioitavissa olevia kuvia elinympäristöstämme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tulee minulle tarkistettavaksi ennen julkaisua. Älä siis ihmettele, vaikka tähän menisi muutama päivä. Laitathan kommenttiin (etu)nimesi, jotta tiedän, kuka kirjoitti.