Monet ovat kyselleet, mitä kodinvaihto käytännössä tarkoittaa. Tuleeko meille joku silloin, kun olemme vaihdossa? Tuleeko meille juuri se perhe, jonka kotiin me menemme? Onko isäntäperheemme kotona silloin, kun me olemme heillä? Vastaus kaikkiin noihin kysymyksiin on kyllä tai ei, riippuu sopimuksesta.
SAMANAIKAINEN VAIHTO
Useimmiten varmaankin kodinvaihto tapahtuu juuri niin, että kaksi perhettä vaihtaa samanaikaisesti kotiaan, matkustaa samoina päivinä eikä ehkä tapaa ollenkaan. Viime vuonna me emme tavanneet Tukholman perheen sitä osaa, joka tuli meille, sillä matkustimme laivoilla samoina päivinä, mutta eri laivayhtiöillä, joten emme ehtineet satamassakaan tavata. Tapasimme tosin perheen kavereidensa luona majailevat teinit vaihdon aikana. Ranskan pariskunnan tapasimme molempiin suuntiin Helsingin lentokentällä. Kumpikin vaihto oli siis samanaikainen.
ERIAIKAINEN VAIHTO
Vaihto voidaan myös sopia eriaikaiseksi, jos jommallakummalla tai molemmilla vaihtoperheillä on mahdollisuus siihen. Usein näin voidaan toimia, jos vaihdetaan lomakotia tai perheellä on useampi asunto muuten. Joku voi varmaan majoittua myös vaikka sukulaisten luokse ja vapauttaa kotinsa vaihtareille siten. Eriaikainen vaihto voidaan sopia siten, että jo sopimisvaiheessa päätetään ajankohdat molempiin suuntiin, mutta jotkut vaihtoperheet keräävät vaihtoja myös omaan vaihtopankkiinsa. Tämä perustuu tietysti jo aika isoon luottamukseen, mutta sitähän kodinvaihdoissa aina tarvitaan.
KAKSOISVAIHTO
Kaksoisvaihto näyttäisi eri sivustoilla tarkoittavan vähän eri asioita. Joissakin puhutaan kaksoisvaihdosta silloin, kun kaksi yhdessä matkustavaa perhettä hakee kahta vaihtokotia samalta alueelta. Useammin kaksoisvaihto näyttäisi kuitenkin tarkoittavan sitä, että kolme eri alueilla asuvaa perhettä vaihtavat asuntoa siten, että A majailee B:n kodissa, B puolestaan C:n asunnossa ja C päätyy A:n luo. Tällaisia vaihtoja näyttäisi olevan tarjolla varsinkin silloin, kun A ja B ovat jo aiemmin vaihtaneet keskenään, A haluaa uusia vaihdon, mutta B haluaa löytää uusia kohteita. Sopimusprosessi on tällöin tietysti vähän monimutkaisempi.
VIERAANVARAISUUS
Vieraanvaraisuudella (hospitality) tarkoitetaan sitä, että isäntäperhe on kotona vaihdon aikana ja ottaa vaihdokit vieraikseen ja vierailu toteutetaan myöhemmin vastavuoroisena. Tämä on jo sosiaalisesti vaativampi muoto, ei missään tapauksessa sopisi meidän perheelle, mutta on varmasti oivallinen tapa saada paikallinen henkilökohtainen opas loman ajaksi ja uusia ystäviä ympäri maailmaa. Itseäni moinen pelottaisi: entäs jos et voi sietää isäntiäsi ja joudut vielä heidät kutsumaan kotiisi vastavierailulle?
Yllämainittujen lisäksi on tarjolla myös muita muotoja, esim. nuorisovaihtoa ja talonvahtina olemista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tulee minulle tarkistettavaksi ennen julkaisua. Älä siis ihmettele, vaikka tähän menisi muutama päivä. Laitathan kommenttiin (etu)nimesi, jotta tiedän, kuka kirjoitti.