torstai 22. maaliskuuta 2012

Vaihtoihin valmistautumista

Kun kesäkuun alussa jäin lomalle, aloin tosissani miettiä, miten kotiamme pitäisi valmistella ottamaan vastaan vieraita siten, että emme itse olisi paikalla. Yhtäkkiä sitä alkaa katsella kotiaan hyvin kriittisesti ja välillä tuntui, että tarvittaisiin uudet verhot, matot, tapetit, huonekaluja ja kaikkien kaappien siivous. Onneksi moiseen ei ollut aikaa eikä rahaa ja suunnitelmat jäivät realistisemmiksi. Kaikilla näin ei ilmeisesti käy: luin juuri jostain blogista, että vaihdon valmisteluihin kuului mm. lakanoiden silittäminen. Itse lähdin miettimään asiaa siitä näkökulmasta, mitä itse haluaisin. En tarvitse silitettyjä lakanoita.

Pikkuhiljaa kävimme kaappeja läpi. Joitakin siivottiin, toisia ei, riippuen vähän siitä, oletimmeko vieraiden kyseistä kaappia tarvitsevan. Yksi vaatekaappi tyhjennettiin heidän vaatteitaan varten ja Karin vaatteet vietiin tieltä pois yläkerran vaatehuoneeseen. Se pino on siellä muuten vieläkin, 9 kk myöhemmin, joten saman tien sen olisi voinut kuskata Pelastusarmeijalle.

Myös keittiön kaappeihin raivattiin muutama tyhjä hylly, jotta vieraat saisivat niille omia ruokatarvikkeitaan. Täydensin myös varastoja, siten että jauhoja, hiutaleita, teetä ja mausteita riittäisi varmasti muutaman viikon käyttöön. Se tosin oli turhaa, sillä he olivat ostaneet mm. oman suolapaketin. Nyt meillä on sitten suolaa moneksi vuodeksi. Tästäkin asiasta yritin sopimukseen laittaa oman kohtansa, mutta ilmeisesti eivät olleet ymmärtäneet.

Mitään emme piilottaneet. Meillä ei oikeastaan ole kotona mitään kovin arvokasta. Kaapeissamme ei myöskään liene mitään, mitä muut eivät saisi nähdä. Enkä kyllä usko, että kukaan haluaa käyttää lomaansa penkomalla toisten kaappeja, ellei sieltä mitään tarvitse. Kun itse tarvitsin Ranskassa kirjekuoren, lähetin meilin ja kysyin, mistä sellaisen löytää, enkä suinkaan kääntänyt ylösalaisin kaikkia laatikoita ja kaappeja. Jos meillä kuitenkin olisi seinällä Schjerfbeck, olisin sen varmaan vienyt johonkin säilöön.

Mikään tuosta touhusta ei ollut turhaa. Oikeastaan on ihan hyväkin, että välillä on "pakko" tarkastaa, mitä on kaappeihinsa säilönyt. Viime kesänä siinä hoitui samalla kahden vaihdon valmistelut, koska olimme kotona välillä vain 10 päivää.

Sitten oli vuorossa ohjeiden kirjoittaminen. Jatkuvasti tuntui löytyvän asioita, joita vieraan ei voi olettaa automaattisesti ymmärtävän. Eikä varsinkaan vierasmaalaisen. Me lajittelemme suurimman osan jätteistämme. Jäteastiaan laittamamme pussit päätyvät polttolaitokselle eli sinne saa laittaa vain polttokelpoista jätettä. Kaikki muu pitää kierrättää tai itse viedä kaatopaikalle. Näin jälkeenpäin ajatellen olen melko varma, että ranskalaiset eivät ymmärtäneet yhtään mitään englanninkielisistä ohjeistani. Onneksi niitä ei tarvitse tehdä uudestaan tänä kesänä! Oli meilläkin vähän ihmeteltävää tämän asian suhteen Ranskassa: siellä on yksi ja sama laatikko kaikelle pakkausmateriaalille eli kartonki, muovi, lasi ja metalli laitetaan samaan!

Ohjeita tarvitaan lisäksi kaikenmaailman sähkölaitteiden käyttöä varten. Onneksi useimpiin riittää peruskäyttö eikä kaikkia hienouksia tarvitse selittää. Käytin pääasiassa kuvia ja kirjoittelin niiden päälle ohjeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tulee minulle tarkistettavaksi ennen julkaisua. Älä siis ihmettele, vaikka tähän menisi muutama päivä. Laitathan kommenttiin (etu)nimesi, jotta tiedän, kuka kirjoitti.