torstai 24. toukokuuta 2012

Suomalaisia lahjoja?

Oikeastaan jatkona edelliseen kirjoitukseen pohtisin sitä, mitä viedä ulkomaille (vaihtoperheille tai muille) lahjaksi. Suomalaista tietenkin, mutta lentäen matkustettaessa lahjan olisi suotavaa olla myös pieni ja kevyt. Kesällä se saisi olla jotain muuta kuin suklaata. Kodinvaihdossa on myös tapana jättää vieraille jonkinlainen alkupaketti peusruokatarvikkeita ja/tai mielellään paikallisia herkkuja. Mitä nämä siis voisivat olla?

Viime kesän tuliaisemme olivat Fazerin Marianne-rasioita ja Muumi-keittiöpyyhkeitä. Jälkimmäinen ajatus tuli siitä, että tukholmalainen perhe tuli meille nimenomaan vieraillakseen Muumimaailmassa. Ostin niitä saman tien sitten myös ranskalaisille. Koska Naantali oli heidän lempipaikkansa tällä seudulla, tuskin he välttyivät tutustumasta muumeihin.

Täksi kesäksi ostin kummallekin amerikkalaiselle perheelle Marimekon keittiöpyyhkeitä. Kevyttä ja käytännöllistä, mutta ehkä aika tylsää varsinkin jos ei tunne Marimekkoa. Mutta mitä ihmettä muuta kannattaisi viedä? Hyviä ideoita otetaan vastaan. Elintarvikkeet sulavat, murenevat ja pilaantuvat, lisäksi täytyy olla aika tarkkana sen kanssa, mitä minnekin saa viedä. Lasi, keramiikka yms. on varmasti sirpaleina perille saavuttaessa ja kirjat painavat vietävästi.

Toinen päänvaiva on herkkukori, joka vaihtareille usein kehoitetaan jättämään. Monissa maissa on tapana jättää viinipullo, mutta kuka oikeasti kehtaisi jättää suomalaista marjaviiniä paikallisena herkkuna näille meidän vaihtoperheille, jotka tänä vuonna tulevat Kaliforniasta, Espanjasta ja Sveitsistä? Kaikki ihan tunnustettuja viinimaita. Itse olen tullut tähän tulokseen: saaristolaisleipää, Finlandia-kermajuustoa viipaleina (eivät todennäköisesti ole ennen nähneet juustohöylää), lakkahilloa ja jotain mehua. Tyrnimehu on harkinnan alla, mutta pystyykö sitä joku irvistelemättä juomaan?
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tulee minulle tarkistettavaksi ennen julkaisua. Älä siis ihmettele, vaikka tähän menisi muutama päivä. Laitathan kommenttiin (etu)nimesi, jotta tiedän, kuka kirjoitti.