Eräs kodinvaihdon etu, jonka olen tässä pikkuhiljaa viimeisen vuoden aikana tajunnut, on kielitaidon kehittyminen. Puhun hyvin englantia ja ruotsia, kangertelen jotain läpi saksaksi ja ranskaksi. Ja kaikkea tuota olen tarvinnut jo näiden vaihtojen aikana ja suunnittelussa.
Yleensä kirjeenvaihto on englanniksi. Omalla sivulla kuitenkin kerrotaan, millä kielillä kirjeenvaihtoa pystytään käymään. Ruotsalaistenkin yhteydenotto oli ensin ruotsiksi, mutta eivät laittaneet ollenkaan pahakseen, kun ehdotin kommunikaatiokieleksi ruotsia. Ihan oman harjoitukseni vuoksi.
Ranskalainen vaihtoperheemme ymmärsi (omasta mielestään) englantia, mutta ei osannut sitä tuottaa. Kävimme siis kirjeenvaihdon siten, että he kirjoittivat ranskaksi (jota osaan lukea jonkin verran) ja me englanniksi. Tämä on vähän vaarallista, sillä väärinkäsityksiä saattaa syntyä, kuten tulimme huomaamaan. Itse otin viestit niin vakavasti, että jos en jotain ymmärtänyt, kaivoin esiin sanakirjat ja selvitin asian. Oli todella hauskaa käytännössä "opiskella" ranskaa. Ja voi sitä hämmästyksen määrää, kun ensimmäisenä aamuna Marseillessa kävimme pojan kanssa patonkiostoksilla ja minä hoidin ostokset niillä noin kymmenellä ranskan sanallani. "Tyyppi puhuu ranskaa!!!"
Muun maailman kanssa sitten viestitelläänkin englanniksi ja vaikka taitoni kohtalainen onkin, kyllä se tässä kehittyy. Ilmauksia tarttuu, muuttuu aktiivisemmaksi ja siirtyy omaan käyttöön. Sharon oli viime viikolla opetellut sanomaan kiitos ja päivää ja ilmaisi syvän kunnioituksensa vieraan kielen hallitsijoita kohtaan.
Saksaakin olen päässyt käyttämään. Sveitsiläisten kanssa Skypessä he käyttivät saksalaisia sanoja, jos eivät englantilaista tienneet ja jonkin verran sillä päästiin eteenpäin.
Kaikki ylläoleva muistutukseksi heille, jotka vielä ihmettelevät, mitä hyötyä jonkin kielen opiskelusta on! Koskaan et voi tietää, missä ja milloin jotain kieltä tarvitset, joten mitä useampaa osaat, sitä parempi, ja muutamasta sanastakin on jo hyötyä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi tulee minulle tarkistettavaksi ennen julkaisua. Älä siis ihmettele, vaikka tähän menisi muutama päivä. Laitathan kommenttiin (etu)nimesi, jotta tiedän, kuka kirjoitti.