maanantai 28. toukokuuta 2012

Lapsiperhe lomailee kotia vaihtaen

Viime viikolla joku harmitteli, ettei ollut keksinyt kodinvaihtolomailua silloin, kun lapset olivat pieniä. Niinpä! Vaikka myös yksinäisten, pariskuntien tai kaveriporukoiden on kiva lomailla oikeassa kodissa hotellihuoneen tai minimaalisesti varustellun loma-asunnon sijaan, edut ovat ehdottomasti suurimmat lapsiperheille, lasten iästä riippumatta.

Ensimmäinen syy on tietysti tila. Meidänkin perhe on käpristellyt hotellihuoneissa kaksiviikkoisia lomamatkoja ja kyllä siinä aina välillä on yhden sun toisenkin hermo kiristynyt. Kun tilaa ei ole, ainoat istumapaikat ovat sängyt, joista vielä lastenversiot ovat yleensä hataria hetekoita, ja parhaassa tapauksessa kaikki tavarat on säilöttävä matkalaukuissa lattialla (samalla toivoen, ettei sinne ryömi torakoita, hämähäkkejä tai muita mukavia pikkuryömiväisiä kotiin vietäviksi), koti-ikävä iskee väistämättä muutaman päivän jälkeen. Kuulostaako tutulta? Kun lomakämppänä on sen sijaan oikea koti, tilaongelmaa ei yleensä ole. Jos alkaa seura ahdistaa, voi vetäytyä makuuhuoneeseen lukemaan. Jos joku haluaa katsoa yötä myöten televisiota, sen voi tehdä olohuoneessa eikä samalla ole pakko pitää muuta perhettä hereillä. Lapset voivat purkaa energiaansa pihalla. Kylppäreitä ja vessojakin on yleensä enemmän kuin yksi, joten ei tarvitse jonottaa. Tiesittekö muuten, että toilet on ilmeisesti ruma sana, sellaista ei ainakaan ole yhdessäkään kodinvaihtosivuilla ilmoitetussa amerikkalaiskodissa. Taloissa on sen sijaan puuterointihuone (powder room) tai kylpyhuoneen puolikas ( half bathroom). Jotta ei kuulostaisi liian tilavalta tai ylelliseltä, tässä meidän ranskalainen wc.Tietenkin vaihtokodeissakin on pieniä yksiöitä, mutta valinta on jokaisen oma.

Ruoanlaittomahdollisuus on ihan ehdoton juttu perheen kanssa matkatessa. Olemme lomailleet myös huoneistohotelleissa, vuokramökeissä ja yksityisasunnoissa ja yrittäneet laittaa ruokaa niissä kaikissa. Varustetaso on yleensä vain onnettoman huono, paistinpannut niin rikkiraavittuja, ettei niitä uskalla käyttää ja lautasia ja kuppeja on aina liian vähän. Kodissa asuessa nämä asiat ovat yleensä kunnossa. Paitsi että itse kokkaamalla säästää sievoisen summan rahaa muutaman viikon loman aikana, pienten lasten kanssa tämä on myös elämää helpottava tekijä. Kun itse päättää päivän ruokalistan, siitä löytyy omalle väelle kelpaavaa sapuskaa. Päivällistä voivat myös aikuiset syödä rauhassa lasten nukkuessa. Pienten kanssa Euroopassa matkatessa on usein se ongelma, että lapset väsyvät ennen kuin ravintolat avaavat ovensa päivällistä varten.

Matkalaukut kevenevät huomattavasti, kun vaatteita voi vapaasi pestä kuinka usein haluaa ja mihin aikaan tahansa. Ainahan voi pesettää vaatteensa hotellissa tai pesulassa, mutta sen lisäksi, että se on kallista puuhaa, vaatteita ei yleensä saa samana päivänä eikä välttämättä vielä seuraavanakaan. Ja joka perheessä on silitysrauta, nyt voi matkasilitysraudankin jättää matkalaukusta pois.

Lelut! Lomalle on helpompi lähteä, kun ei tarvitse pakata hirvittävää määrää viihdytysvälineitä mukaan. Lapsiperheet usein toivovat voivansa vaihtaa toisten lapsiperheiden kanssa juuri tästä syystä. Mielellään vielä suurinpiirtein saman ikäisten lasten kanssa, jotta pelit ja lelut löytyvät tarvittaessa eikä tarvitse joka päivä ostaa jotain uutta muovivempainta, joka kestää päivän tai kaksi pikkuriiviöiden käsittelyssä.Varsinkin aivan pikkuisten kanssa on oleellista, että vaihtokodista löytyy syöttötuoli, oikean kokoisia sänkyjä, auton turvaistuin ja paljon muuta tarpeellista, mutta painavaa ja tilaa vievää.

Kun lapsiperhe vaihtaa toisen kanssa, kodit ovat yleensä myöskin lapsiturvallisia ja taidelasit on nostettu riittävän ylös ettei niistä tarvitse huolehtia. Monet pariskunnat myös ilmoittavat, että eivät vaihda lapsiperheiden kanssa. Syyksi saatetaan ilmoittaa, että pelätään pikkuisten hukkuvan uima-altaaseen, mutta totuus saattaa kyllä olla, että haluavat suojella kotiaan ja arvoesineitaan riehuvilta tahmatassuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tulee minulle tarkistettavaksi ennen julkaisua. Älä siis ihmettele, vaikka tähän menisi muutama päivä. Laitathan kommenttiin (etu)nimesi, jotta tiedän, kuka kirjoitti.