maanantai 9. kesäkuuta 2014

Kodinvaihdon kuulumisia kesän kynnyksellä

Tiedän laiminlyöneeni blogiani viime aikoina hävyttömästi, mutta kevätkiireet olivat melkoiset. Mitään uutta ja ihmeellistä ei ole kuitenkaan tapahtunutkaan.

Perjantaina lähden siskoni Mirkan kanssa Hollantiin vaihtoon viikoksi. Tämä on eriaikainen vaihto, hollantilaisethan olivat meillä joulunvietossa. Heidän kanssaan kävin kevään mittaan kireääkin keskustelua vaihtomme ehdoista ja siitä mistä oikein on sovittu. Olimme nimittäin sopineet myös auton vaihdosta, mikä meidän kannalta oli oikein hyvä vaihtoehto, kun auto olisi muuten ollut kaksi viikkoa parkissa Helsinki-Vantaalla. Joulun jälkeen kyselin Isabellalta käytännön juttuja meidän tulevan matkamme tiimoilta ja samalla tulin kysyneeksi, onko heillä polkupyöriä meidän käyttöömme. No ei ole, mikä on ihan ok, kun sellaisesta ei kerran oltu sovittukaan. Mutta vastaus jatkui: Me saatamme pystyä järjestämään teille auton pariksi päiväksi. Tässä kohdassa hyppäsin kattoon ja kirjoitin välittömästi tulikivenkatkuisen vastausviestin, jossa ilmoitin, että auto on oltava, kun kerran autonvaihdosta on sovittu. Juttu jatkui muutaman viestin verran, väittivät ymmärtäneensä sopimuksemme väärin ja kaikenlaista muuta mielenkiintoista selitystä. Jouduin jopa kopioimaan Isabellan minulle elokuussa lähettämästä viestistä osan, jossa hän selkeästi kirjoittaa, että jos tulemme tietyillä viikoilla kesäkuussa (jolloin heillä ei ole lapsia), voimme saada toisen heidän autoistaan. Viestintä päättyi siihen, että he lupasivat järjestää meille auton. Nyt vähän jännittää, miten tuossa tulee käymään, mutta jos siellä nyt edes on jokin kottero, millä pääsemme esikaupunkikodistamme liikkeelle, niin hyvä on. Ellei ole, teen heistä valituksen homeexchange.comiin ja katson johtaako se johonkin.

Yritän jaksaa reissun aikana päivitellä mahdollisimman usein. Emme ole koskaan olleet Hollannissa, joten ihan mielenkiintoista on. Tässä yksi netistä löytynyt maisema meidän vaihtokodin läheltä:


Lisää seuraa toivottavasti lähiviikon aikana.

Viimeksi kun olen kirjoitellut, meillä oli sovittuna jouluvaihto Australiaan. No eipä ole enää. Vaihtokumppanimme lakkasi vastailemasta sähköposteihin maaliskuussa ja sittemmin katosivat myös kokonaan vaihtosivustolta. Tuo on kaikkein inhottavinta näissä vaihdoissa: ihmisiin on vain luotettava ja joskus voi käydä näin. Onneksi mitään matkalippuja ei vielä ollut ostettuna, joten rahallista tappiota tästä ei tullut. Näiden ihmisten ajatuksenjuoksua on kyllä vähän vaikea ymmärtää, jos muuttaa mielensä, voisi ainakin ystävällisesti kertoa siitä. Nyt meni kuitenkin muutama viikko ennen kuin lopullisesti myönsin ja ymmärsin, että nämä olivat päättäneet vaieta vaihtomme kuoliaaksi GRRR. Muutamia kyselyitä olen lähettänyt ja edelleen tähtäämme Australiaan tai Floridaan jouluna, mutta aika hankala on löytää väkeä, jotka haluavat Etelä-Suomeen joulua viettämään. Ne, jotka edes harkitsevat, haluavat heti tietää laskettelumahdollisuuksista. Kerro siinä sitten, että jos sattuu olemaan lunta, Hirvensalossa on 60 m korkea nyppylä, josta voi tulla suksilla alas, jos jaksaa jonottaa... Mutta kuulolla ollaan.

Heinäkuussa on sitten vuorossa kesävaihto Sveitsiin. Sen suhteen kaikki on mennyt ihan hyvin, vaikka keväällä meinasi hymy hyytyä, kun postissa tuli heidän laatimansa autonvaihtosopimus. Siinä kysyttiin kaikkea mahdollista auton rekisteröintinumeroa myöten. En tosin tiennyt, mikä moinen on, joten kirjoitin, ettei sellaista ole Suomessa käytössä. Lisäksi sopimuksessa sitouduttiin maksamaan kaikki vahingot, joita vakuutus ei korvaa, mutta ei kerrottu, mitä se korvaa. Siinä tuli sitten vähän selvitystöitä ja lopulta sain vaihtareiden vakuutusyhtiöltä viestin, jossa oli eriteltynä heidän autovakuutuksensa. Aika samanlainen se oli kuin meidän, mutta jännää oli etteivät itsekään tienneet, mitä heidän vakuutuksensa korvaa. Olin aistivinani hämmennystä heidän viesteistään kun heittäydyin hankalaksi, mutta en kyllä laita nimeäni niin epämääräiseen paperiin (joka muuten oli suoraan kopioitu Intervacin sivuilta).

Tässä välissä on tullut vaihtokyselyitä tiuhaan tahtiin, mm. Nepalista ja Puerto Ricosta. Edellisen kanssa emme saaneet päiviä sopimaan yhteen, jälkimmäinen oli tainnut lähestyä kaikkia jäseniä Suomessa eivätkä ikinä vastanneet jatkoviestiini.

Perustin myös Facebookiin keskusteluryhmän kodinvaihdosta. Meitä on nyt jo yli 200 jäsentä ympäri maailmaa ja keskustelu käy kiivaana, joskus jopa niin, että joudun poistamaan viestejä. Työtä siitä on jonkin verran ollut, kun jäsenet tuohtuneina lähestyvät minua valittaakseen jostain toisesta jäsenestä, mutta enimmäkseen on ollut tosi mielenkiintoista. Tervetuloa mukaan, jos kiinnostaa:

https://www.facebook.com/groups/homeexchangediscussion/

Kyllä tuosta ryhmästä on ollut ihan hyötyäkin, joku on löytänyt pelastuksen tilanteeseen, jossa vaihtokumppani on viime tipassa perunut koko vaihdon ja itse sain tänään privaattiviestinä eräältä englantilaiselta jäseneltä koodin, jolla sain 30% alennusta homeexchange.comin vuosimaksusta.

Aurinkoista viikkoa kaikille ja kuulumisiin Hollannista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tulee minulle tarkistettavaksi ennen julkaisua. Älä siis ihmettele, vaikka tähän menisi muutama päivä. Laitathan kommenttiin (etu)nimesi, jotta tiedän, kuka kirjoitti.