sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Miksi lomailla kotia vaihtamalla?

Havahduin viime viikolla sellaiseen tosiseikkaan, että en enää suunnittele muunlaisia lomia kuin kodinvaihtolomia. Miten tässä nyt kahdessa vuodessa näin on päässyt käymään? Useimmille kuitenkin tuntuu olevan täysin poissuljettu sellainen vaihtoehto, että päästäisi uppo-oudon ulkomaalaisen rellestämään vapaasti kotiinsa muutamaksi viikoksi (tai edes päiväksi). Niitä syitä on aika paljon, tässä tärkeimpiä:

1. RAHA

Kodinvaihtolomailussa säästyy rahaa huomattavia summia verrattuna hotellimatkailuun. Tai niin kuin meidän tapauksessamme: sitä rahaa ei juurikaan säästy, mutta samalla summalla saa paljon enemmän, Yhden perinteisen matkan kustannuksilla pystyy vuodessa tekemään neljäkin ulkomaan reissua. Pystymme myös matkailemaan kauemmas. Raha on yleensä ensimmäinen syy aloittaa kodinvaihtaminen, kokemusten karttuessa syitä löytyy lisää.

2. TILA

Hotellihuoneet ovat normaalibudjetilla matkustaville surullisen pieniä eivätkä huoneistohotellien apartementitkaan yleensä tilavuudellaan ihastuta. Kun vaihtaa kotia, saa yleensä moninkertaisesti tilaa. Meilläkin oli kesällä Sacramentossa seitsemän huonetta ja keittiö sekä kolme kylpyhuonetta. Aika hyvin siellä mahtui kolmihenkinen perhe lomailemaan, varsinkin kun saattoi reviiriä tarvittaessa laajentaa takapihalle.

3. PAIKALLINEN ARKI

Jossain vaiheessa ainakin me väsyimme perinteiseen lomailuun, jossa muiden turistien mukana jonotetaan paikallisiin nähtävyyksiin ja syödään samoissa ravintoloissa muiden turistien kanssa. Paikallisesta elämästä oppii ja mielenkiinto säilyy paljon paremmin, kun käy ruokaostoksilla tavallisissa supermarketeissa tai toreilla ja pääsee muutenkin hoitelemaan arkipäivän asioita. Yleensä on myös mahdollisuus tutustua vaihtokumppaneiden naapureihin ja/tai sukulaisiin ja siten saada kosketusta lomakohteen aitoon elämänmenoon.4. VARUSTEET

Lomalle lähdön ahdistusta helpottaa kummasti, kun ei tarvitse ihan kaikkea pakata mukaan. Perheissä on usein leluja, vauvatarvikkeita, kirjoja, retkeily- tai urheiluvarusteita ja muuta sellaista, mitä lomalla saattaa tarvita tai haluta, mutta ei oikein tiedä, mihin ne kaikki saisi mahtumaan. Meidän varustebonus oli viime kesänä Porsche!

5. OMAN KODIN JA LEMMIKKIEN HOITO

Vaihtokumppanit sopivat yleensä kukkien kastelusta, ruohonleikkuusta ja lemmikkien hoidosta. Ihan hyvä on myös, että postilaatikko tulee loman aikana tyhjennettyä sekä näin rosvoisena aikana sekin, että talo ei ole tyhjillään isäntäväen lomaillessa. Totta: kotia vaihtaessani en koe antavani sitä vapaasti ryöväreille vaan pikemminkin suojaavani sitä heiltä.

Näitä me ruokimme Tukholmassa kesällä 2011:6. VIHREÄMPÄÄ MATKAILUA

Hotelleissa siivotaan ja pestään pyykkiä liikaa, kodissa lomaillessasi pystyt vaikuttamaan näihin omilla valinnoillasi. Voit pestä pyyhkeesi vain silloin kun se on tarpeellista ja voit kierrättää kaiken minkä kotonakin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tulee minulle tarkistettavaksi ennen julkaisua. Älä siis ihmettele, vaikka tähän menisi muutama päivä. Laitathan kommenttiin (etu)nimesi, jotta tiedän, kuka kirjoitti.