torstai 22. marraskuuta 2012

Kodinvaihtoneuvotteluja

Viime viikkoina vaihtoihin liittyvä kirjeenvaihto on ollut vilkasta. Espanjasta palattuamme viestittelimme muutaman kerran espanjalaisten vaihtareittemme kanssa. Vaikka sää lokakuussa(kin) oli aivan kamala, olivat kovasti viihtyneet meillä ja Varsinais-Suomessa. Saunan haluaisivat hekin rakentaa kotiinsa ja suomalaisen elämänmenon rauhallisuus viehättää. Vieraskirjassamme on kiitoksia ja jotai muuta tekstiä espanjaksi, en ole vielä löytänyt ketään tulkkaamaan tekstiä meille. Nyt jos Ryanair saisi aloitettua Gironan lennot uudestaan ensi kesäksi, voisimme vaikka tehdä saman vaihdon uudestaan. On mielenterveydelle todella hyväksi päästä pois tästä pimeydestä lokakuussa, vaikka vain viikoksikin. Kuva on kadulta Platja d'Aron kotimme sisäänkäynnille.


Muutamia vaihtopyyntöjä on tullut. Sveitsiläinen perhe Geneven järven laitamilta halusi vaihtaa pääsiäisenä, mutta siihen emme valitettavasti pysty, sillä pääsiäisen tienoilla on luvassa melkoisesti työkiireitä. Irlantilaisen perheen kanssa teimme jo sopimuksenkin siten, että he olisivat tulleet meille 10 päiväksi kesäkuun lopulla (itse olisimme paenneet mökille) ja me olisimme sitten lomailleet heidän loma-asunnollaan Luoteis-Irlannissa lokakuussa, mutta he peruivat vaihdon muutaman päivän kuluttua, koska lentoyhteydet osoittautuivat hankaliksi ja koska niin monet paikat ovat juhannuksena suljettuina, että he eivät olisi ehtineet vierailla kaikissa haluamissaan kohteissa. Sääli, toivottavasti tuo saadaan toteutettua joskus myöhemmin, sillä kuvista päätellen sen maankolkan maisemat olisivat patikoijan mieleen.

Muutama kysely on tullut myös Ranskasta, ranskalaiset ovat kyllä todella aktiivisia kodinvaihtajia ja haluavat usein Suomeen. Viime viikolla tuli myös yksi viesti Uudesta Seelannista. Christchurchissä asuva nuori pari kirjoitti, että selatessaan Home Exchangen sivuja he olivat päätyneet meidän sivullemme ja toivovat voivansa vaihtaa kotia kanssamme. Meitä pyydettiin ottamaan yhteyttä, jos haluamme vaihtaa heidän kanssaan. Mielellään saisimme myös tutustua heihin Facebookin ja Twitterin kautta. Siinä aamuyön tunteina sairasvuoteella valvoessani vastasin saman tien, että seuraava ajankohta, josta voisimme keskustella, olisi joulu 2013. Vastaus tuli välittömästi: Hyvä idea, ollaan yhteyksissä ensi vuoden puolivälissä ja keskustellaan lisää. Lähetin uuden viestin, jossa pyysin vähän tarkentamaan, millaisesta vaihdosta he olisivat kiinnostuneita. Vastausta ei sitten enää kuulunutkaan. Nyt tämä sama perhe kertoo Twitterissä, että ovat saaneet melkein 1000 fania FB-sivulleen. Ilmeisesti viestien tarkoituksena ei ollutkaan todellinen vaihto vaan hankkia yleisöä sivustoille, joilla he ilmeisesti elättävät itsensä. Perheen blogiin ilmestyi muutama päivä tuon jälkeen kirjoitus joulunvietosta ulkomailla, taisin siis antaa vielä ideankin. Melkein vastasin tuohon Twitter-päivitykseen jotain nasevaa, mutta päätin sitten jättää sikseen. Sosiaalisen median maailma on peliä, jonka säännöissä ja käänteissä olisi paljon opittavaa. Tässä yksi heidän kotiseutukuvistaan ja myönnän, että matkakuume siihenkin suuntaan on lisääntynyt. Koululaisena kirjoittelin 10 vuotta Christchurchissä asuvan tytön kanssa.


Nyt sitten vain odotellaan jouluista matkaa Sveitsiin. Viime viikonloppuna jännitettiin SAS:n kohtaloa, meillä kun on lennot ostettu sieltä. Sunnuntai-iltana saimme huokaista helpotuksesta, yhtiö ei sitten mennytkään konkurssiin ja kaikki näytti hyvältä. Eilen eBookerilta kuitenkin soitettiin, että SAS on perunut Tukholma-Turku -lentoja ja meidän kotiinpaluumme on mutkistunut. Nyt tässä kävikin sitten niin, että lennämme jo torstai-iltana Kööpenhaminaan, yövymme Kastrupin Hiltonissa ja jatkamme aamulla Turkuun. Kiva lisäkustannus matkaan, mutta parempi tuokin kuin kokonaan peruuntuminen. Kyselin kyllä oikeuksiamme, mutta ilmeisesti ainoa sellainen olisi lennon peruuttaminen ja rahojen takaisin saaminen. Kyseisinä päivinä Finnairilla lentäminen maksaisi melkein tuplasti sen, mitä olemme lennoista keväällä maksaneet, joten poissuljettu on tuokin vaihtoehto.

Sveitsiläinen isäntämme lähetti hurjan listan siitä, mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä. Alkoi oikein ahdistaa sääntölista. Toistaiseksi en kovin paljon ole vastaillut, mutta kun listaan sisältyi auton siivoaminen sisältä viimeisenä päivänä jossain auton pesupaikassa, lähetin ehdotuksen, että jospa jätettäisiin se auton siivoaminen auton omistajille. Meillä nyt ei muutenkaan ihan joka viikko autoja imuroida (saa lukea rivien välistä), eivätkä ne ihan kauheasti likastukaan, koska sääntöjen mukaan sveitsiläisten autossa ei saa syödä mitään ja juodakin vain vettä, jos ihan pakko on. No, kaikki menee varmaan oikein hyvin, mutta olenpa taas oppinut jotain. Jos liiallinen suurpiirteisyys voi vaihtoperheessä olla vähän arveluttavaa, sitä voi olla myös liiallinen tarkkuus. Ehkä tuossa takana on jokin huono kokemus tai sitten vain on muutama ruuvi liian kireällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi tulee minulle tarkistettavaksi ennen julkaisua. Älä siis ihmettele, vaikka tähän menisi muutama päivä. Laitathan kommenttiin (etu)nimesi, jotta tiedän, kuka kirjoitti.